#Inspiratie

Om continu mooie en verrassende gerechten van de BBQ te toveren heb je een aantal dingen nodig. Natuurlijk begint het met passie, creativiteit en de nodige ervaring. Daarnaast is het belangrijk om continu te willen innoveren, je moet dus nieuwe dingen willen blijven proberen wil je de mensen blijven verrassen. Smaken combineren, verschillende bereidingswijzen toepassen en vooral proeven, aanpassen en weer proeven. Net zolang tot je bereikt wat je voor ogen had!

Een andere en zeer belangrijke inspiratiebron bij Meat Dennis zijn kookboeken. En dan niet alleen BBQ boeken hoor, echt alle soorten kookboeken. Persoonlijk is het bij mij een jaar of 20 geleden begonnen met de kookboeken van Jamie Oliver. Destijds was Jamie natuurlijk kookboekengoeroe van de wereld. Vooral zijn eerste reeks boeken stonden boordevol originele recepten en nam hij je stap voor stap mee in de mogelijkheden van diverse bereidingen en presentaties. Maar zijn concept werd wat mij betreft wat te veel uitgemolken en zelf wilde ik steeds meer. Dus op naar de boekhandel, bol.com verkennen en struinen door de verzameling kookboeken van vrienden en familie. Sindsdien is de verzameling kookboeken behoorlijk in omvang toegenomen……en dan natuurlijk vooral BBQ gerelateerde boeken. Jord Althuizen, Julius Jasper, Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek konden hier natuurlijk niet ontbreken.

Het mooie van deze auteurs is dat ze verder gaan als alleen recepten en bereidingen. Ze geven achtergrondinformatie over van alles en nog wat, beschrijven welke producten je nodig hebt (en het waarom daarvan), gaan in op combinaties met diverse dranken en natuurlijk ontbreken de nieuwe of geüpgrade recepten niet. Puur vakliteratuur dus!

Literatuur

Mijn advies? Of je de boeken nou gebruikt ter inspiratie of ter lering, ze zijn in ieder geval onmisbaar……blijf dus verzamelen en sla ze met enige regelmaat open en laat je vooral inspireren! Onderstaand enkele van mijn favorieten (met link waar je het kan kopen, wel zo gemakkelijk)

Smokey Goodness – Het Ultieme BBQ Boek EAN 9789021562292

Smokey Goodness is het BBQ-kookboek van wereldkampioen Barbecue, Jord Althuizen. Met Smokey Goodness haal je het beste uit je BBQ. Met alles over (voor)bereidingen en temperatuurbeheersing, gouden tips en inspirerende recepten: van whole hog tot pulled pork en van sushi roll tot kip op een bierblikje. Voor je het weet ben je net zo verslingerd aan de grill, het vuur en de rook als Jord. Get your grill on!

Smokey Goodness – Burgers & BBQ Bites EAN 9789021575957

Back to the USA we go! In dit boek neemt pyro-culinair avonturier Jord Althuizen je mee naar de States. Want soms heb je simpelweg geen tijd voor het echte BBQ werk, en wil je something hot & fast. En waar kunnen ze dat nu beter dan in de USA? Jord neemt je mee van de deli’s van New York tot aan de foodtrucks in Portland: op zoek naar a full serving of Smokey Goodness flavour maar voor half the time. Denk big-bigger-biggest BBQ sandwiches, de allerhotste BBQ taco’s of spicy BBQ snacks-on-a-stick. We want it all, and we want it now!

Smokey Smokey Goodness – Het Bigger, Better BBQ Boek EAN 9789021565255

Smokey Goodness 3: het Bigger, Better BBQ-boek. Dit is het echte barbecuewerk: stoer, slow en avontuurlijk. Met nieuwe flavours voor jouw favoriete Big Five op de barbecue: beef, pork, chicken, fish en… desserts. Ontdek dit keer de Zuid-Afrikaanse braai. Voor alle achtertuin avonturiers. Burning hot! Jord Althuizen is de man achter Smokey Goodness, het BBQ-bedrijf dat Nederland verovert. Zijn boeken Smokey Goodness en Smokey Goodness 2 zijn absolute bestellers en winnaar van Kookboek van het Jaar 2016 én Kookboek van het Jaar 2017.

Hete Kolen compleet – Grillen & koken met een kamado EAN 9789059568358

Steeds meer mensen koken met de kamado, een Japanse kleioven zoals de Big Green Egg, de Kamado Joe en de Bastard. Dankzij de techniek van de kamado kan dat het hele jaar door, ongeacht het Hollandse weer. Hete kolen compleet behandelt niet alleen de nieuwste technieken, maar biedt ook originele en verrassende recepten voor vlees, groenten en zelfs zoete gerechten. Auteurs Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas geven in Hete kolen compleet up-to-date uitleg voor elk merk kamado, nieuwe kooktechnieken en recepten. Hete kolen compleet is de nieuwe bijbel voor zowel beginnende als gevorderde kamado-koks.

Hete rook – De basis voor low & slow barbecue EAN 9789059567504

Heet roken is een traditie die bij ons, in Noordwest-Europa, vooral met vis wordt geassocieerd: denk aan gerookte zalm en makreel. In Amerika is een mengvorm ontstaan van die Europese traditie en de lokale manier van grillen en langzaam garen boven houtvuur: de Amerikaanse barbecuekeuken. Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas gingen op reis om meer over deze low & slow barbecuemethode te leren. In dit boek leggen ze stap voor stap de basis uit zodat je nu ook thuis aan de slag kunt. Welke apparatuur kun je gebruiken? Wat voor handgereedschap heb je nodig en welke brandstof is het best? Welke soorten en welke delen van vlees en vis laten zich goed roken? Jeroen en Leonard, die eerder samen Hete kolen en Hete vuren schreven, belichten het onderwerp grondig en laten alle facetten van low & slow barbecue aan bod komen.

BBQ Magic EAN 9789024592098

Dit is meer dan een BBQ-boek. Pitmaster X laat je kennismaken met traditionele en gloednieuwe bereidingstechnieken voor je barbecue, grill en smoker. Maak malse vis- en vleesgerechten die stuk voor stuk van je tong én van de pagina spatten. Bereid een Hollandse mayonaise-tomahawk, rooster je eigen knapperige baconreepjes, of ga voor beetgare barbecue-bijgerechten zoals gegrilde asperges en een vegetarische kebabspies. Ontketen de oerkracht van je barbecue en laat je klaarstomen voor de sappigste smaken van de buitenkeuken.

Het complete BBQ boek EAN 9789048855124

Met Het complete BBQ boek geeft Julius Jaspers je alle tools, technieken en recepten in handen om het hele jaar door de lekkerste gerechten te bereiden op de BBQ. Van de snelle doordeweekse maaltijd tot showstoppers voor in het weekend en alles wat je verder nodig hebt voor een geslaagd diner van de grill. Denk aan marinades, rubs, snacks, sauzen en zuurgoed en natuurlijk iets zoets van de BBQ toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *